11 Eylül 2019 Çarşamba

French Press mi? Aeropress mi?




















Elle yapılan en popüler kahve demleme yöntemlerinden birisi Aeropress ve diğeri French Press’dir.
French Press diğer yönteme göre çok daha eski ve bu kahve demleme yöntemi dünyanın her yerinde zevkle içilen bir tadım ortaya sunuyor. Ancak; diğeri çok daha yeni, yaklaşık on senelik bir yöntem olmasına rağmen; kahve severleri oldukça etkilemeyi başarıyor.

Hangisinin sizin için daha iyi olduğunu merak ediyor musunuz?

Bu yazımızda Aeropress ve French Press arasındaki büyük farklılıkları ve bu iki yöntemin avantajlarını sizler için derledik.


French Press’in Avantajları:

French Press, (Fransız usulü basınçlı kahve olarak nitelenebilir); metal bir filtre ve cam kaptan oluşan basit bir sisteme sahiptir ve “filtre kahve” yapımı için kullanılan bir yöntemdir.

Bu sistemde yapmanız gereken tek şey; cam kaba kahvenizi koyduktan sonra üstüne 185 ile 205 santigrat derecedeki sıcak suyu dökerek, üç dakika kadar demlenmesi için beklemeniz. Demleme tamamlandığında, metal filtreyi aşağı doğru hafifçe bastırarak ittirip; demlenmiş kahvenizin tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz.

Kulağa oldukça basit gelen bu demleme yöntemi daha karmaşık olmak zorunda değil ancak; biz yine de bu yöntemi farklı şekillerde kişiselleştirebileceğinizi de söyleyelim.

Mesela, eğer öğütülmüş kahve kalınlığı “coarse grind” (French Press için kahvenin kalın öğütülmesidir) değil ise; daha ince öğütülmüş bir kahve ile demlemek isterseniz, sadece demleme süresini kısaltmanız yine bu basit sistemle lezzetli bir kahve elde etmeniz için yeterli olacaktır.

Daha ince öğütülmüş kahveler Espresso için uygun olmakla birlikte; ev ortamında kahve çekirdeklerini öğütebileceğiniz bir değirmen kullanıyorsanız; French Press için bu kıvamı yakalamak her zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle öğütme sonucunda kahvenin aldığı kalınlığı ya da inceliği göz kararı bir şekilde anlayıp; kahvenizin demleme süresini kısaltıp uzatarak; kendinize en uygun olan tada bu şekilde karar verebilirsiniz.

Sonuç olarak; French Press ile daha uzun süre demlenen kahve daha sert ve acı bir tat verirken; daha yumuşak bir tat isterseniz; süreyi kısa tutmanız yeterli olacaktır.

Aeropress ile karşılaştırıldığında, French Press yöntemi ile demlenen kahvenin aromasının ve tadındaki koyuluğun daha fazla ortaya çıktığını söylemek mümkün. Bu etkinin nedeni sadece kahve kalınlığı ya da farklı kahve markalarının verdiği bir tat sonucu değil; French Press’in fiziki yapısı olan basınçlı metal filtresi ve geniş haznesiyle de ilgisi bulunur.

Kahve severler için French Press yönteminin hala bu kadar favori olmasının bir çok başka nedenleri de var:

-Bu yöntem oldukça ekonomik ve uygun fiyatlıdır.

-Bu yöntemle, yaratıcılığınızı kullanarak, evinizde farklı kahve çeşitleri de üretebilirsiniz. İlla ki yöntemin kendi ölçülerine uymak zorunda değilsiniz.

-Lezzetli bir kahve hazırlamak için 3 dakika kadar bir zaman harcarsınız.

-Kağıt filtreleri kullanmanıza gerek yoktur.

-Birden fazla kişi sayısı için bu yöntemle kahve demleyebilirsiniz. Çünkü, Aeropress tek seferde bir bardak kahve yapmanıza izin verir.


Aeropress’in Avantajları:

İsimleri birbirine yakın gibi görünse de; Aeropress’i diğer basınçlı sistemden ayıran bir çok faktör vardır.

Bu cihaz bir çok bileşene sahiptir; fakat ana farklılıklarından bir tanesi demleme yönteminin sadece bir bardak orana ya da kullandığınız “mug”a göre oluyor olmasıdır. Bu da demek oluyor ki; bu yöntemle aynı anda sadece bir fincan kahve yapabilirsiniz.

Ancak; bu yöntem yolculuklarınızda size daha rahat kahve demleme methodu sunar. Bununla birlikte, evdeyken herkesin kendisine özel kahve yapımı açısından diğerinden daha kolay bir yöntem olabilir.

Aeropress, daha çok Espresso makinelerine benzer bir yöntemin verdiği sonucu verir ve böylece sağladığı basınç ile kahvenin özünü tatmanız; French Press’e göre daha mümkündür. French Press salt kahve özünü tatmanızı sağlayamaz. Aeropress bu açıdan bakıldığında, Espresso ile neredeyse aynı tadı veren bir kahve yapmanıza olanak sağlar.

Özellikle ince çekilmiş kahveniz varsa; en iyi sonucu Aeropress ile alabilirsiniz. Bu şekilde demleme süreniz ise bir buçuk ile iki dakika arasında sürer.

Aeropress bir kit halinde size gelir. İçerisinde demleme haznesi, piston (itenek), kağıt filtreler ve filtre kapağı bulunur. Filtre kapağı kabın üstüne yerleştirilir, kahve haznenin içerisine konur ve ardından sıcak su bunun içine dökülür.

Kısa bir demleme süresi sonrasında, piston hafifçe aşağı itilir ve kahve bir kaba alınır.

Bu yöntemin tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden bazıları ise;

-Bu yöntem ile elde edilen kahvenin tadı Espresso’ya çok benziyor. Bunun nedeni; French Press’e göre çok daha fazla basınçlı bir sisteme sahip olmasından kaynaklı.

-Cihaz oldukça rahat taşınabilir bir boyuta sahip. Bu nedenle istediğiniz her yere götürme konusunda kullanımı daha iyi bir cihaz.

-Bu cihazla kahve demleme süresi French Press’e oranla daha kısa sürüyor. Yaklaşık bir buçuk dakika demleme ile lezzetli bir kahve elde edebiliyorsunuz.

-Aeropress ile yapılan kahvenin tadı daha yumuşak içimli olmasına rağmen; etkisi daha güçlüdür.

-Son olarak ise; bu cihazın temizliği French Press’e kıyasla daha kolaydır.

Kahve severler için bu iki yöntem de oldukça uygun ve gayet iyi çalışan yöntemler olmasına rağmen; eğer bir tanesini tercih etmek isterseniz (özellikle evde kahve demlemek isteyenler); yukarıdaki açıklamalarımız ile kendi tercihlerinize en uygun olanını seçebilirsiniz.

Eğer kahveyi hızlıca demlemek; cihazı yolculuklarda kullanabilmek ve kahvenin Espresso’ya daha yakın bir tat vermesini istiyorsanız; doğru karar Aeropress cihazı olacaktır.

Öte yandan; yavaş bir demleme yöntemiyle size göre en iyi kahveyi yapma aşamasından hoşlanıyor ve kahvenin zengin aromalarının tadını almak istiyorsanız; French Press sizin için daha iyi bir alternatif olacaktır.



1 yorum:

  1. Çekirdek kahve konusunda verdiğiniz bilgi için teşekkürler. toptan filtre kahve alımı yapmak istiyoruz.

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar