27 Eylül 2019 Cuma

2019’un En İyi Filtre Kahve Makineleri



Evimizde iyi bir kahve deneyimi yaşayabilmek için sadece çekirdeklerin tazeliği ve hangi profilde kavrulduğuna dikkat etmek yetmeyebiliyor. Bir de hangi makineyi kullandığınız önemli bir etken haline geliyor. 

Elle yapılan kahvelerde kullanılan demleme yöntemlerine kıyasla, bazı kahve makineleri ile kahve hazırlamak; hem daha hızlı hem de daha fazla miktarda kahve demlenebilmesi gibi farklı avantajlar sunabiliyor. 

2019’da yapılan bir çalışmaya göre; sekiz kahve makinesinin teknik özellikleri incelenmiş. Bu süreçte, ortaya çıkan filtre kahvelerin tadımı da yapılarak test edilmiş ve bu makinelerin içerisinde özellikle üç tanesi tadım kalitesi, işleme ve yapım süreciyle ilgili verdiği test sonuçlarına göre; favori makineler olarak seçilmiş.

Bunlardan ilki; el yapımı “Moccamaster”. Test sonuçlarına göre; klasik dizaynı ve olağanüstü kahve kalitesi ile en üst sıralarda yer alıyor. Özellikle yavaş ve çift demleme tekniğiyle kahvenin en ince nüanslarının ortaya çıkmasına izin veren bu filtre kahve makinesini; talepleri, bir kahve deneyiminden en üst seviyede olanlar ve aynı zamanda da kahve tadından az ödün vermek isteyenler için şiddetle önerilen bir model olarak göze çarpıyor. 

İkinci olarak sırada “Wilfa Classic” yer alıyor. Çok doğru bir pişirme tekniği, dengeli ve dolgun yapılı bir tat ve güzel İskandinav tasarımı ile oldukça çekici ve ikna edici duran ikinci bir model olarak ele alınmış. Kahve makinesinde tasarıma çok önem veren ama aynı zamanda kahve kalitesinden de ödün vermek istemeyenler için en doğru seçim olacağını görüyoruz.

Son olarak ise; “Gastroback Design Brew Advanced” özellikle kaliteli kahve tadı sağlamasının yanı sıra; zamanlayıcı ve ölçeklenebilir akış hızı gibi faydalı özellikler de sunarak, en iyi kahve makineleriyle rekabet edebilecek bir konumda yer alıyor.

Makinelerin bir kaçını Amazon’dan satın alabilirsiniz. Biri de Türkiye’de satışı yapılan bir ürün. Ancak diğerleri henüz ülkemize gelmiş durumda değil.


Test Yöntemleri

En popüler ve yaratıcı filtre kahve makineleri arasında bir test yapılarak; bunların arasındaki en iyiler bulunmaya çalışılmış. Makinelerin sadece dizaynına öncelik verilmemiş; aynı zamanda kahvenin hazırlanma methodu, tadı ve her gün kullanılabilirlik açısından kolaylığı da göz önüne alınarak; ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilmiş. Bunlarla birlikte; deneyimli kahve tadımcıları ile kahveler denenerek, tadımlar arasındaki farklar da notlar halinde belirlenmiş ve karşılaştırılmış. Bu makinelerin su sıcaklığı ve demleme tekniği; kahvenin kalitesini değiştiren çok önemli faktörlerden biridir. İşte bu bahsedilenlerin hepsi test edilerek birbirleriyle karşılaştırılmış ve ortaya çıkan sonuçlarla birlikte, hepsi için ayrı ayrı yapılan incelemeler değerlendirilmiş. 


Kahvenin Duyusal Değerlendirilmesi 

Bir kahvenin az ya da fazla ekstraksiyona (öğütülmüş kahvenin demleme işlemi sonrası aroma kıvamı) sahip olduğunun belirlenmesi; refraktrometre ile mümkündür. (Az ekstrasyon ekşi bir tat verirken; fazlası ise acı tatlara neden olur). Bu nedenle, bu testte incelenen tüm makinelerde kahve aynı parametrelere göre ayarlanarak; kaydedilen TDS’ler (çözünmüş katı maddeler) birbirleriyle karşılaştırılmasına yoğunlaşılmış. Normalde, filtre kahve makineleriyle yapılmış olan kahvelerden gelen TDS’ler, manuel kahve demleme yöntemiyle yapılanlara göre oldukça kötüdür; çünkü demleme sıcaklığı da ekstrasyon da düzensizdir.


1) Moccamaster KBG 741


Teknik Detay:
-Kapasite: 1.25lt. 
-Materyal: Plastik, alüminyum.
-1 lt için demleme süresi: 5:30 dk.
-Filtre tutucu: Demleme işlemi sırasında erişilebilir.
-Demleme derecesi: 92 - 96°C
-Zamanlayıcı: Yok.
-Portatif ısıtıcı / Derecesi: Evet / 78°C
-İnfüzyon (demleme) tekniği: 9 delikli püskürtme başlığı.
-Fiyat: Üst Segment.


Tasarım ve İşleyiş:
“Moccamaster”, filtre kahve makineleri arasında, zaten tüm zamanların klasiklerinden biri olmuştur ve cam sürahili ya da termoslu şeklinde tercih edilebilecek iki farklı türü bulunur. Cam sürahili versiyonunun önemli bir özelliği; sıcak tutma fonksiyonunun oluşudur. Akıllı portatif ocak sayesinde, kahveyi yakmadan 78°C’de sıcak tutar ve 40 dk sonra otomatik olarak kapanır. Test yapılırken; suyun sıcaklığı yükseltilerek 94°C’ye sabitlenmiş ve 9 delikli püskürme başlığından küçük hamlelerle akan kahvenin demleme anı izlenmiş. Bu işlem sonunda ortaya çıkan kahvenin tadımıyla ilgili olarak; oldukça yumuşak ve dengeli bir öze sahip olduğu belirtiliyor. 

“Moccamaster”ın tüm parçaları yüksek kalitede olup; su tankı dışındakiler çıkarılarak; bulaşık makinesinde yıkanabilir. Su haznesi çıkarılamadığı için; ayrı bir kap yardımıyla doldurabilirsiniz. İki adet düğmesi ile ısıtma plakasının yanında demleme işlemini de kontrol edebiliyorsunuz. Dahili damlama durdurucu; demleme sürahisini yerinden çıkarırken; ısıtıcıya, kahvenin damlamasını engelliyor. 


Tat:
Yavaş demleme işleminin olumlu farkı; tadım sırasında anlaşılan ve kalite farkı açısından kesinlikle bir kanıt niteliğindedir. Test esnasında bu makine için kullanılan kahve çeşitlerinden, meyvemsi hafif olanlar kadar koyu kavrulmuş olanın verdiği sonuçlar da oldukça tatmin edici olmuş. Özellikle meyvemsi kahvenin en ince nüansları, büyük miktarların hazırlanmasında daha belirgin olarak ortaya çıkmış. Sonuçta ortaya çıkan kahvenin tadı oldukça dengeli ve elde hazırlanan filtre kahve ile arasındaki farkın yok gibi olduğu belirtiliyor. Küçük porsiyonlarda ise; biraz dengesizlikler farkedilmiş olsa da; yine de keyifli olduğuna kanaat getirilmiş.


Sonuç:
“Moccamaster” aslında elde demlenerek üretilen bir kahvenin kalitesi kıvamında olan filtre kahveler demleyebiliyor. İyi dizayn önemlidir ancak işlevsellik kadar değil. Bu açıdan bakıldığında; “Moccamaster” ile seçim yapmak zorunda kalmıyorsunuz. Bu makineler; Hollanda’da test edilmiş ve elde üretilen makinelermiş. Kolaylık olması açısından da; 5 yıl garanti gibi uzunca bir süre güvence de vermişler. Manuel demleme yöntemlerine kıyasla, yüksek fiyatına rağmen, elle demleme yöntemini aratmayacak özellikleriyle, alternatif olması açısından iyi bir rekabet sağlıyor. Her mutfağa iyi şekilde adapte olacağını ve yıllarca günlük kullanım sıklığından sonra bile özelliklerinin bozulmadan kullanılabileceği düşünülüyor.


2) Wilfa Classic CMC - 100


Teknik Detay:
-Kapasite: 1 lt.
-Materyal: Paslanmaz çelik, plastik
-1 lt. için demleme süresi: 6 dk.
-Filtre tutucu: Demleme işlemi sırasında erişilebilir.
-Demleme derecesi: 92 - 96°C
-Zamanlayıcı: Yok.
-Portatif ısıtıcı / Derecesi: Evet / 80°C
-İnfüzyon tekniği: 9 delikli püskürtme başlığı.
-Fiyat: Orta segment.


Tasarım ve İşleyiş:
“Wilfa Classic”in dizaynı şüphesiz ki göze çarpan ilk detaylarından. Zarif İskandinav tasarımı ve yüksek kaliteli işçiliği ile her mutfakta göze çarpan bir kahve makinesi olmasına olanak sağlıyor. Makinede açma-kapama düğmesi ile kesintisiz debi ayarı için yönlendirme ölçeğine sahip bir regülatör bulunmakta. Bu, daha az miktarda kahve demlemeyi sevenler için (0.5l) kullanım açısından bir avantaj. Otomatik damlama önleyici sistemi olmasa da; manuel olarak regülatör yardımı ile filtre tutucusundaki akışı kapatabiliyorsunuz. Filtre tutucu; doldurulmak için yerinden çıkarılabilir ancak bunu yaparken nazik davranmakta yarar var. Çıkarılabilir tüm parçalar ise bulaşık makinesinde yıkanabiliyor. Öğütülmüş kahve, 9 delikli püskürtme başlığı sayesinde, 96°C’lik su sıcaklığı ile nemlendiriliyor; böylece yumuşak ve düzgün bir özüt elde edilebiliyor. 


Tat:
“Wilfa Classic CMC-100” oldukça dengeli ve nüanslı filtre kahveler demliyor. Özellikle de en küçük demleme miktarının en tatmin edici olanı olduğu düşünülüyor. Çünkü bu şekilde demlenen kahve, akış düzenleyiciden oldukça yavaş geçerek, çok dengeli bir lezzet sağlıyor. 


Sonuç:
“Wilfa Classic CMC-100” şık ve sade tasarımını, mükemmel bir kahve tadımı deneyimi ile birleştiriyor. 0.25lt’den 1lt’ye kadar ayarlanabilir bir ölçeğe sahip olmasından dolayı; en az miktarda yapılan kahvelerde bile harika tadımlı kahveler sunabiliyor. Yapılan bu test esnasında ayrıca anlaşılıyor ki; akışı, ölçeklemenin normalde önerdiğinden biraz daha açık bırakarak ayarlanması daha pratik oluyor çünkü aksi takdirde akış hızı çok fazla düşürülünce kahve fazla *ekstrakte edilmiş oluyor. Test esnasında görünen tek olumsuz yanı ise; demleme kapağının dizaynı olduğu söylenebilir. Çünkü, küçük bir miktar kahvenin daima demleme kabının içerisinde kalacak şekilde bir dizaynı olduğu tespit edilmiş. 

*kahve ekstraktı: Kavrulmuş kahve çekirdeklerinin su kullanarak ekstrakte edilmesi; -kahvedeki çözünemeyen maddeler ile çözünebilir ve aromatik bileşenleri içererek ortaya çıkan konsantre ürün-


3) Gastroback Design Brew Advanced


Teknik Detay:
-Kapasite: 1.25lt.
-1lt için demleme süresi: 5:30dk.
-Demleme derecesi: 96°C
-Portatif ısıtıcı / Derecesi: Evet / 80°C
-Materyal: Paslanmaz çelik, plastik.
-Filtre tutucu: Demleme işlemi sırasında erişilebilir.
-Zamanlayıcı: Var
-İnfüzyon tekniği: 8 delikli püskürtme başlığı
-Fiyat: Orta segment.


Tasarım ve İşleyiş:
Gastroback’in “Design Brew Advanced” kahve makinesi yapısı ve dizaynı açısından “Moccamater”a oldukça çok benziyor. Püskürtme başlığından demleme kabına kadar bir çok benzerlikle karşılaşılıyor. Parçaların her biri oldukça sağlam şekilde üretilmiş ve birbirine sağlam bir şekilde iyi oturuyor. Tasarımı oldukça modern ve zayıf olan bu makinenin sadece mavi LED  ekranı biraz fazla parlak görünüyor. Gastraback’de de; tıpkı “Wilfa Classic”tekine benzer bir şekilde, bir akış regülatörü bulunmakta ve kullanımı oldukça kolay. Filtre kısmı ise doldurma ve temizleme açısından kolayca çıkarılabiliyor. Entegre halde bulunan zamanlayıcı fonksiyonu ise; özellikle taze çekilmiş kahve kokusuyla uyanmak isteyenler için muhteşem bir özellik olarak yerini alıyor. Tüm çıkarılabilir parçaları ise bulaşık makinesinde rahatlıkla yıkanabiliyor.


Tat:
Özellikle akış tamamen açık olduğunda; kahve tadımından en iyi zevki alabileceğiniz makinenin Gastroback olduğu belirtiliyor. İyi bir yoğunlukla, aromatik tatlarını net alabildiğiniz bir filtre kahve deneyimini size sunabiliyor.


Sonuç:
“Gastroback Design Brew Advanced” ile oldukça iyi kahveler demlenebilirken; aynı zamanda kullanıcıya oldukça kullanışlı özellikler sunabilmesi açısından; oldukça iddialı. Sabit pişirme sıcaklığı ve zamanlama özelliği altı çizilen ve göze çarpan özelliklerinden. Filtre tutucusundaki akış kontrolünün ise; test sırasında oldukça hassas olduğu görülmüş. Çünkü, ölçekteki ufacık bir azalma ile bile akış hızı büyük oranda azalıyor. Sonuç olarak; kahvenin demlenmesi biraz uzun sürebildiği için tadı da biraz koyu ve acı olabiliyor. 


Bu ilk üç kahve makinesinden sonra diğer alternatiflere geçelim…


4) Wilfa Svart Optimal WSO 1


Teknik Detay:
-Kapasite: 1.25lt.
-1lt için demleme süresi: 6dk.
-Demleme derecesi: 92 - 96°C
-Portatif ısıtıcı / Derecesi: Evet / 79°C
-Materyal: Paslanmaz çelik, plastik.
-Filtre tutucu: Demleme işlemi sırasında erişilebilir.
-Zamanlayıcı: Yok.
-İnfüzyon tekniği: 4 delikli püskürtme başlığı
-Fiyat: Üst segment.


Tasarım ve İşleyiş:
Küçültülmüş, zarif ve İskandinav tasarımı ile işlevsel yapısı ve yüksek kalitesiyle verdiği his; “Wilfa Svart”ı gerçekten göz alıcı yapıyor. Makineyi çalıştırmak ve portatif ısıtıcısını aktifleştirmek için sadece bir adet düğmesi var. Entegre bir damla engelleyicisi olduğundan dolayı; demleme sürahisi çıkarıldığında, filtre kısmından buraya kahve sızmıyor. Filtre cihazı hassas bir şekilde çıkarılabilir. Bu kısmın doldurulması, temizlenmesi kolay ve bir vidalı kapak barındırıyor ancak damlamayı durdurucu tertibatı nedeniyle masaya çok da kolay yerleştirilemiyor. 


Tat:
Sabit demleme sıcaklığı ve suyun kademeli olarak salınması; aroması açısından çok dengeli bir tadıma ve iyi çekilmiş bir kahve olmasına olanak sağlıyor. 


Sonuç:
Çarpıcı tasarımına ek olarak; demleme sıcaklığı da etkileyici ve başlangıçtan itibaren sıcaklığı 96°C derecede sabit tutabiliyor. Fakat, kardeşi “Wilfa”da olduğu gibi; demleme kabından az da olsa bir kahve tortusu her zaman bırakıyor. Bu testteki en pahalı kahve makinesi olarak tespit edilen “Wilfa Svart”, aynı zamanda uzun bir süredir artık üretilmeyen de bir makineymiş. Bu nedenle çoğunlukla, bu makineden hoşlananlara, bir kaç ayrıntısı dışında, alternatif olarak “Wilfa Classic CMC-100” öneriliyor.


5) Bonavita BV1500TS


Teknik Detay:
-Kapasite: 1.25lt.
-1lt için demleme süresi: 5:30dk.
-Demleme derecesi: 92 - 96°C
-Isıtıcı yöntemi: Termos.
-Materyal: Paslanmaz çelik, plastik.
-Filtre tutucu: Demleme işlemi sırasında erişilemez.
-Zamanlayıcı: Yok.
-İnfüzyon tekniği: 11 delikli püskürtme başlığı
-Fiyat: Orta segment.


Tasarım ve İşleyiş:
Bonavita diğer makinelerle kıyasladığımızda daha küçük ve tüm dizaynı da oldukça minimal olmasına karşın; oldukça kullanışlı. Kapağı fırçalanmış alüminyum ve plastikten yapılmış. Filtre tutucusu, doğrudan demleme düzeneğinin altına asılıyor ve termos şişesine yerleştiriliyor. Bu durum, kahve cezvesinin zamanından daha erken yerinden ayrılmasını önlüyor. İlk su döngüsünden sonra ise; öğütülmüş kahvenin filtre tutucuda bir kaşıkla karıştırılması mümkün değil. Bu işlem kahve özünün daha dengeli olması için desteklese de ilk su döngüsü başladıktan sonra bunu yapamıyorsunuz. Tüm çıkarılabilir parçaları diğer makinelerdeki gibi bulaşık makinesinde güvenle yıkanabiliyor.


Tat:
Özellikle çok kavrulmuş çekirdeklerle çekilmiş kahveyle demlenenler; ikna edici. Makine; kahvenin aromasını yeteri kadar veremediğini hissettirmesine rağmen; yine de iyi bir sonuç verdiğini söylemenin mümkün olduğu görülüyor. 


Sonuç:
Yer tasarrufu sağlayan tasarımının yanı sıra; “Bonavita”, demleme teknolojisi konusunda eşsiz olarak nitelendiriliyor. Test edilen makinelerin arasında, bir çeşit ön demleme tekniğine sahip tek makinedir. Su başlangıçta oldukça küçük miktarlar halinde ilave edilir; fakat maalesef, kalan kahve telvesi bir sonraki demleme işleminde artık karıştırılamaz. Yerden tasarruf etmek ve kahvenin tadından mümkün olduğu kadar az ödün vermek isteyenlere önerilen bir makine olduğu yönünde tespit yapılmış. Makine, kahvenin aromasını hissettirmeye yeteri kadar izin veren bir sonuç çıkaramasa da; yine de tadının güzel olduğu düşünülüyor.


6) Severin Cafe Caprice


Teknik Detay:
-Kapasite: 1lt.
-1lt için demleme süresi: 8:30dk.
-Demleme derecesi: 90 - 100°C
-Depolama yöntemi: Termos.
-Demleme yöntemi: Elektrikli ısıtıcı.
-Materyal: Alüminyum, plastik.
-Filtre tutucu: Demleme işlemi sırasında erişilemez.
-Zamanlayıcı: Yok.
-İnfüzyon tekniği: Tekli püskürtme başlığı.
-Fiyat: Orta segment.


Tasarım ve İşleyiş:
“Cafe Caprice”in tasarımı; küçültülmüş ve yer tasarrufu sağlaması açısından göze çarpıyor. Parçalarının işçiliği daha sağlam ve kaliteli olabilirdi diye düşünülüyor. Kullanımı oldukça kolay görünen bu makinede, tasarımı nedeniyle, öğütülmüş kahvenin sıcak suyla buluşmasından sonra, filtresinin içinde karıştırılmasına izin verilemiyor. Termos şişesi ise; filtre tutucusundan bağımsız olarak çıkartılabiliyor. 


Tat:
Özellikle daha koyu kavrulmuş çekirdeklerden öğütülmüş bir kahveyle daha güçlü ve dolgun filtre kahveler sunabiliyor. Testte; tadım sırasında, acı tatlar not olarak çıkartılmış ve bazen de biraz cılız tatlar tespit edilmiş. Bu yüzden, bu makineyle yapılacak filtre kahveler için; çekirdeklerin, diğer makinelere kıyasla biraz daha fazla öğütülmesi öneriliyor. 


Sonuç:
“Cafe Caprice”, testteki diğer makinelere göre oldukça kötü bir puan almış. Fiyat sınıfına da bakılırsa; çok daha yumuşak ve sabit bir sıcaklığı koruyarak kahve yapabilen alternatif makineler olduğuna kanaat getirmişler. Çünkü bu makinede 90 ile 100°C derece arasında gidip gelen sıcaklıklar ölçülmüş. Bu dalgalanma, kaçınılmaz olarak kahve tadının üzerinde olumsuz bir etkiye neden olmuş. Diğer bir problemi ise; suyun tek delikten dökülmesi olduğu söyleniyor. Bu durum, kaçınılmaz olarak kahvenin tadını dengesizleştiren bir etmen olarak ele alınıyor. 

Bir diğer dezavantajı ise; demleme işleminin süresi. Çünkü, suyun kaynatılma süresi demleme işleminin tamamını da büyük ölçüde uzatıyor. Genel olarak, diğer kahve makinelerinin; kahvenin özünü daha iyi ifade edebildiği ve tadını daha dengeli bir şekilde ortaya çıkardığı görülmüş. Bu tabiki daha iyi ve kaliteli bir filtre kahve içimi deneyimi sunulmasına neden oluyor.


7) Melitta Aroma Elegance Deluxe


Teknik Detay:
-Kapasite: 1.2lt.
-1lt için demleme süresi: 5dk.
-Demleme derecesi: 94°C
-Portatif ısıtıcı / Derecesi: Evet / 80°C
-Demleme işlemi: Çabuk su ısıtıcı.
-Materyal: Alüminyum, plastik.
-Filtre tutucu: Demleme işlemi sırasında erişilemez.
-Zamanlayıcı: Var.
-İnfüzyon tekniği: 7 delikli püskürtme başlığı.
-Fiyat: Orta segment.


Tasarım ve İşleyiş:
“Melitta Aroma Elegance” tasarım açısından olağanüstü olarak değerlendiriliyor. Köşeli yapısı nedeniyle; kolayca bir köşeye yerleştirilebiliyor. Malzemeleri ise; makineye oldukça kaliteli bir hava katıyor. Ayrıca testi yapanlar; makinenin kullanıcı dostu olduğu konusunda hem fikir. Açıkça seçilebilen tuşları ve yüksek kaliteli paslanmaz çelik yapısı bu durumu destekliyor. Olumlu açıdan söylenebilecek en güzel özelliği; çıkarılabilir olan su deposudur. Böylece doldurma yapmak için başka bir kaba ihtiyaç duyulmaz. Yapısı nedeniyle, demleme işlemi sırasında filtre tutucu kapandığından; kahve telvesi kaşıkla dağıtılamıyor. Ayrıca, demleme işlemini önceden planlamanızı sağlayan bir zamanlayıcı işlevi olması oldukça güzel bir özellik olarak değerlendiriliyor. Yine de; mümkün olan en iyi tat için kahveyi her zaman taze hazırlamanız önerilir. 

Bir diğer olumlu yanı ise; makinenin ne zaman kirecinin temizlenmesi gerektiğini gösteren bir göstergesi olmasıdır. Ancak, su sertliği bölgeden bölgeye değişebilen bir özellik olduğu için; kireç çözme belirtisini kendiniz kontrol etmeyi ihmal etmemeniz öneriliyor. 


Tat:
Bu makine ile yapılan kahvelerin tadı; diğer makinelerle kıyaslayınca, biraz daha az güçlü ve nüansları daha az bulundu. Bu durum gösteriyor ki; kahveyi çok hızlı veya düzensiz bir öz ile ortaya çıkarıyor. Yine de; tadını kısmen de olsa dengeli diye tanımlayabildikleri görülüyor. 


Sonuç:
Her ne kadar tadıyla ilgili yeterince tatmin edici bulunamasa da; kaliteli ve sıra dışı bir tasarım sunmasıyla birlikte; iyi bir filtre kahvesi üretildiğine kanaat getirilmiş. Fakat, supapların düzeninin ideal olmaması yüzünden; filtrenin bir tarafının daha fazla ıslandığı fark edilmiş. “Moccamaster” gibi diğer kahve makineleri ise; öğütülmüş kahvenin üzerine suyu daha eşit şekilde dağıtabiliyor. Bu açıdan değerlendirildiğinde; bu testin içerisinde, özellikle güçlü ve koyu kahve çekirdekleri kullanılan kahve makineleriyle, belki, bir yarışa tabi tutulabilir. 


8) Philips HD5408 / 20


Teknik Detay:
-Kapasite: 1lt.
-1lt için demleme süresi: 13dk.
-Demleme derecesi: 84 - 99°C
-Portatif ısıtıcı / Derecesi: Evet / 77°C
-Demleme işlemi: Elektrikli ısıtıcı.
-Materyal: Plastik.
-Filtre tutucu: Demleme işlemi sırasında erişilemez.
-Zamanlayıcı: No.
-İnfüzyon tekniği: Tekli püskürtme başlığı.
-Fiyat: Alt segment.


Tasarım ve İşleyiş:
Kule gibi bir tasarımı olan bu makine, herhangi bir mutfakta yer tasarrufu sağlaması açısından kullanışlı ancak yine de makinenin 51 cm kadar olan yüksekliği göz önünde bulundurulmalıdır. Makinenin duruş dengesi özel tasarımından kaynaklı olarak özellikle su kaynarken; oldukça sallanıyor. Cam depolama alanı özellikle düz ama 1 lt’ye kadar filtre kahveyi bünyesinde tutabiliyor. Tek bir buton ile demleme işlemi başlatılıp; portatif ısıtıcı açılabiliyor. Bu modelde de tasarımı nedeniyle, demleme işlemi sırasında, öğütülmüş kahvenin filtre tutucu içerisinde karıştırılması mümkün değildir.


Tat:
Test edilen diğer makinelerle karşılaştırıldığında; bu marka ve model test edenleri ikna edememiş. Demleme işleminde, kahve önce çok sıcak su ile sonunda ise çok soğuk su ile demleniyor. Daha güçlü, koyu kavrulmuş çekirdekler kullanılması ve bu çekirdeklerin normalden biraz daha fazla öğütülerek demleme işlemine geçilmesi tavsiye ediliyor. Demleme yöntemi açısından pek ideal olmasa bile; koyu kavrulmuş güçlü kahve çekirdekleri ile yapılan bir kahve, hala iyi bir sonuç verebilir diye düşünülüyor.


Sonuç:
Demleme işlemi oldukça uzun sürmüş; çünkü makinedeki su tek bir delikten kahveye dökülmeden önce suyun kaynaması bekleniyor. Bu nedenle ekstrasyonun oldukça dengesiz olduğu belirtilmiş. Tasarımı nedeniyle sıra dışı ve genişlik açısından tasarruf sağlayabilir. Bu nedenle, denge sorunuyla birlikte gelen bir problemi olsa da; yeri kısıtlı mutfaklar için hala değerlendirmeye değer bir üründür. Test edilen kahve makineleri arasında en ucuzudur. Filtre kahve yapmaya başlangıç modeli olması açısından; ilginç bir seçim olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar