21 Ekim 2019 Pazartesi

Kahve Sözlüğü


Kahve menülerinde oldukça fazla ve çeşitli kahve isimleriyle karşılaşmamız mümkün. Menüdeki kahve isimleri ilk anda sanki Yunanca okuyormuş gibi hissettirse de; aslında İtalyanca olduğunu söyleyelim. Bu isimleri anlamaya çalışırken; içeriklerini ve yapılışlarını bilmiyorsak; tercihimizi biraz şansa bırakıyoruz demektir. 

Maalesef çoğu yabancı terimin Türkçe karşılığı tam olarak bulunmamakta. Bununla birlikte, kahve terimleri ve içecek çeşitlerinin isimleri, dünyanın her yerinde genel olarak kendi orijinal ifadeleriyle yer aldığı için; farklı ülkelerde farklı kahve terimleri görmeniz pek mümkün olan bir şey değildir. Bu nedenle, menüde gördüğümüz isimlere ne kadar aşina olabilirsek; gittiğimiz herhangi bir yerde de, çok zorlanmadan istediğimiz içerikte bir kahve çeşidini ifade edip; satın alabiliriz.

Tabi, İtalya, Kanada, Amerika gibi farklı ülkelerde; bazı kahve çeşitlerini ifade ederken ufak farklılıklar yaşanabilmektedir. Bu konuya, bir önceki “İtalyan Kahve Kültürü Kılavuzu” isimli yazımızda değinmiştik. Farklı bir ülkede kahve deneyimi yaşayacaksanız; öncelikle, o ülke ve bölgeye özel ufak bir araştırma yapmanız; faydalı olacaktır.

Aşağıda, en yaygın görülen kahve içeceği isimlerini, nasıl yapıldıklarını ve içeceğin içeriğiyle ilgili anlatımlarını bir sözlük niteliğinde toparladık. Böylece kahve içmeye gittiğiniz herhangi bir kahve dükkanında, yolunuzu biraz daha rahat bulabilmeniz için; katkısı olacağını düşünüyoruz.


Kahve İsimleri:

(*shot: İçeceğiniz kahve türüne göre, kahve bardağına konulan espresso ve kahve miktarını ifade eder. Bu kahve miktarı, baristaların kullandığı küçük shot bardakları ile ayarlanır. Eğer daha koyu ve sert kahve seviyorsanız; bir shot değil, iki ya da üç shot gibi espresso deneyebilirsiniz. Özellikle, büyük kahve zincirlerinde, almak istediğiniz türdeki kahve içeceğine göre shot miktarınızı değiştirebilirsiniz.)

Affogato: Bu içecekte; bardağınızda bir shot espresso ile dondurma birlikte gelir. Sıcak kahve ile soğuk dondurmanın keyfini yaşamak isteyenler için, oldukça keyifli bir karışımdır.

Cafe Americano: Eşit miktarda espresso ve su ile yapılır. Amerikan damlatılarak demleme kahve yöntemlerine benzeyen bir tat sunar. Ancak; İtalyan Americano’ları ile Amerika’da deneyimleyeceğiniz bir Americano arasında tadım farkı vardır. Filtre kahveye olan benzerliği kafaları karıştırmasın. Çünkü, ikisinin arasında epeyce bir demleme farkı vardır. Cafe Americano espresso ile yapılırken; filtre kahve ise; kalın öğütülmüş kahve çekirdeklerinden demlenir. 

Cafe Au Lait: Bir kısmı kahve bir kısmı buharla ısıtılmış süttür. Süt köpüğüyle birlikte ya da süt köpüksüz olarak iki farklı şekilde de servis edilebiliyor.

Cafe Breve: Yarı yarıya süt ve krema buharla ısıtılır. Espresso üstüne dökülür. Süt köpüğü de sonra eklenir. Süt, krema ve espresso eşit miktarlarla eklenir. Hemen hemen cappuccino’yu andıran bir içecektir diyebiliriz.

Cafe Cortado: Yoğun kıvamlı süt köpüğü ve espresso ile yapılan; 1’e 1 oranındaki içecektir. 

Cafe Latte: Bir shot espresso ve buharla ısıtılmış süt ile yapılan kahvedir. Sütü; kahve kıvamına oranla daha fazladır. İtalya’da Latte süt anlamına geldiği için; İtalya’da Latte içmek istediğinizde, “Cafe Latte” olarak tam adını belirtmeniz gerekir. Yoksa size sadece bir bardak süt getirirler. Cafe Latte ile süt köpüğü de servis edilebilir; eğer bunu istemezseniz belirtin.

Cafe Mocha: Buharla ısıtılmış süt, espresso ve çikolatanın karışımından oluşur. Bu içeceğe kısaca, Cafe Latte’nin; çikolata ya da sıcak kakaonun espresso ile birleşmesi de diyebiliriz. Bu kahve çeşidi genellikle, en tepesinde yoğun bir krema ile servis edilir. 

Cafe Romano: Bir shot espressonun yanında, bir dilim limon veya limon kabuğunun konularak servis edilmesinden oluşan kahve çeşididir. İtalya’da sıklıkla tüketilen bir kahve türüdür.

Cappucino: Eşit miktarda espresso, buharla ısıtılan süt ve süt köpüğünden oluşur. Cafe Latte’den daha az süt içerir ve daha yoğun kıvamlıdır. İsteğe göre kahvenizin üzerine, tarçın veya çikolatayı rende halinde ekleyebiliyorlar. 

Cold Brew (Cold Drip) Coffee: Soğuk demleme ile yapılır. Soğuk kahvenin buz ile buluşturularak; uzun sürelerde buzdolabında bekletilmesiyle oluşur. Ice Latte ve Ice Americano gibi diğer soğuk kahve çeşitlerinden farkı; soğuk su ile demleme yöntemi ve uzun süreli demleme süresidir. Bu yöntemle kahvede daha az asitlik oranı elde edilir. Bu nedenle, daha yumuşak içimli bir soğuk kahve deneyimlersiniz. 

Drip Coffee: Bu kahve çeşidi de tıpkı Cold Brew gibi, buzlu su ve uzun süreli bir demleme yöntemiyle yapılır. Basınç sistemi ile yapılan kahve çeşitlerinden değildir. Öğütülmüş kahvenin kendisi filtrenin içerisinde doğal demleme haline bırakılarak yapılır. Bu çeşit kahve içeceklerinin yapımı için kullanılan kahve makineleri, normalde gördüğümüz kahve makinelerinden daha farklıdır.

Espresso: Koyu kavrulmuş kahve çekirdeklerinin, basınçlı buhar kullanılarak demlenmesinden elde edilen güçlü bir kahve konsantrasyonudur. Bir normal atış espresso, bir shot olarak ifade edilir. Bir shot espresso için 30 ml su idealdir. 23 sn gibi bir süre ile demlendiğinde yoğun aromalı bir espresso elde edilebilir. 

Espresso con Panna: Bir shot ölçekli espressonun tepesine, yoğun krema dökülen kahve içeceğidir.

Flat White: Süt ve kadifemsiz süt köpüğünün espresso ile buluşmasıdır. Bazı yerlerde iki shot ölçekli espresso ile de yapılabiliyor. Eğer o şekilde yapılırsa Cafe Latte’den daha sert bir kahve kıvamı yakalanır. Normalde bir shot ile yapılan Flat White’ın fincan büyüklüğü, diğerine göre daha küçük olabiliyor. 

French Press Coffee: Pistonlu bir kap içerisinde sıcak su ile demlenen kahve çeşididir. Yeterince bir süre demlendikten sonra, pistona bastırırsınız ve bir fincana kahvenizi boşaltırsınız. Genelde ev ortamında demlenebilecek kahve çeşitlerinden biridir. Büyükçe bir boy alırsanız; aynı anda bir kişiden daha fazlası için kahve hazırlayabilirsiniz.

Frappe: Buzun başka bir içecekle karıştırılması ve kahve eklenmesiyle yapılan içecektir. Mesela, çilekli Frappe, kakaolu Frappe gibi çeşitleri bulunmaktadır. Yazın içilen favori içeceklerdendir. Biraz yoğun ve kıvamlı bir içecek türüdür.

Macchiato: Bir shot espressoya çok az süt eklenerek yapılır. Yine bazı yerlerde iki shot ile de servis edilebiliyor.

Pour Over Coffee: Bu da filtre kahveye benzer bir demleme yöntemi ile demlenen kahve çeşididir. Genellikle, ölçü olarak bir fincan için demlenen bu kahve çeşidinde; bir fincan çekilmiş kahveye, kaynar su eklenerek demleme işlemi yapılır. 


Kahve Terimler:

Bu terimler kahveyi sipariş ederken kullandığımız terimlerdir. Kahveyi; ekstraksiyon, demleme yöntemi, içerik ve hacim açısından ifade etmek için kullandığımız terimlerdir.

Crema: Kalın, kremsi, karamel renkli köpük; demlenmiş bir shot espresso üstünde oluşur. Bir shot  kahvedeki kremsi yapı eksikse; shot kötü yapılmış olabilir ya da tazeliğini yitirmiştir. İkisi de tadı olumsuz yönde etkiler.

Double: Tek shot espresso yerine; iki shot espresso ya da iki shot espresso ile yapılan bir kahve çeşidi için ifade edilir. 

Foam/Froth: Süt ya da krema buharla ısıtıldığında; ortaya çıkan köpüğü ifade etmek için söylenen kelimelerdir. İyi bir köpük kıvamı; kalın, küçük kabarcıklı ve kolay dağılmayandır. 

Long (Lungo) Shot: Bir shot espressonun daha fazla su ile daha uzun süreli demlenmesini ifade eder. Uzun shot genellikle 2 ile 3 ons arasındaki bir ölçeği ifade eder. Uzun ekstraksiyon sırasında, çok daha fazla lezzet bileşiği, öğütülmüş olan kahveden elde edilir. Bu da klasik bir shot ile yapılandan daha farklı bir lezzet verir. 

Short (Ristretto) Shot: Bu ifade espresso demleme işleminin daha kısa sürede yapılmasını istersek kullandığımız bir terimdir. Bu yöntemle 3/4 ons oranında sıvı elde edilir. Ancak, uzun demlemenin aksine; kısa demleme ile öğütülmüş kahveden sınırlı şekilde lezzet bileşenleri alınır. Bu da tabiki normal bir shot demlemeden daha farklı bir tat sonucu verecektir.

Single: Bir shot ile yapılan espresso ya da bir shot espresso ile yapılan kahve çeşidi için söylenir.

Straight: İçine başka hiç bir şey eklenmeden servis edilen bir shot espresso için söylenir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar