Espresso
Espresso, yaklaşık olarak 1900’lerde, İtalya’nın Milano şehrinde üretilmeye başlanmış. Oldukça koyu renkte, acı bir İtalyan kahvesidir. Espresso kelimesi, İtalyancada ‘presle basarak çıkarmak’ anlamından ortaya çıkmış. Bu; taze ve ince olarak öğütülmüş olan kahve çekirdeği özünün, su ve buhar kullanılarak özel bir makineye itme işlemini ifade etmek içindir. Bu işlemle kahve yüzeyinde; oldukça yoğun bir demleme ile elde edilen; kalın tabakalı, kremsi ve koyu bej renkli bir köpük oluşur. Oldukça yoğun bir konsantre olmasından dolayı; diğer normal kahvelere oranla, espresso; çok daha fazla kafein miktarına sahiptir. Genellikle küçük porsiyonuna rağmen; enerjimizi yükselttiği için; tercih edilir.
Kahve ve Espresso Arasındaki Fark
Kahve ve espressonun arasındaki temel fark; kahve çekirdeklerinin öğütülme inceliği ve demlenme sırasındaki süredir. Espresso, öğütülmüş kahve çekirdeklerinden yapılır ve damlama kahve olarak adlandırılan kahve demleme yöntemine kıyasla, daha kısa bir sürede yapılmasına rağmen; yoğun aromalıdır. Espresso yapmak; kullanılan makineye göre değişse de, genellikle bir shot ölçekli espresso için 30 saniye kadar sürer. Ancak, damlayarak demlenen kahve yönteminde genelde 3 ile 5 dk arasında, demlenmenin beklenmesi gerekmektedir.
Espresso, oldukça yüksek ve yoğun konsantreye sahiptir. Bu özelliği nedeniyle, bir fincan kahveden daha fazla kafeine sahip olduğu söylenir. Ancak, daha fazla kafeine sahip olmasının esas nedeni espresso ile kahve arasındaki ölçü farkındandır. Espresso, bir hacim başına çok daha fazla kafein içerir. Böylece, bir shot espressoda (bir ons), bir ons kahvede olduğundan daha fazla kafein bulunur.
İnsanlar bir ons kahve içmek istemezler. Genellikle her yerde; 8 onstan 24 ons’a kadar olan bir ölçeğe sahip bir bardak kahve içmeyi tercih ederler. Damlama yöntemiyle yapılan bir kahvenin boyutunu düşündüğünüzde; genellikle sadece bir ons olan tek bir espresso porsiyonundan çok daha fazla kafein içerir. Küçük bir fincan kahvede bile espressodan daha fazla kafein bulunur.
Espressolu İçecekler
Kahveyle yapılan ve içinde espresso bulunan bir dizi içecek vardır. Bunlar;
Caffe Latte: Kısaca sütlü kahve diyebiliriz. Buharda ısıtılmış süt ve bir shot espresso ile yapılır.
Cappuccino: İçerisinde, buharla ısıtılmış süt köpüğü ile iki shot espresso bulunur. Sıcak şekilde ve bazen, üstünde tarçınla servis edilebilir.
Caffe Macchiato: Üstünde buharda ısıtılmış süt köpüğü bulunan espressodur. Sıcak şekilde servis edilir.
Caffe Mocha: Cafe Latte’nin farklı bir varyasyonudur diyebiliriz. Ancak, içine çikolata aroması eklenen espressolu bir içecektir. Ayrıca, buharda ısıtılmış süt köpüğü de vardır. Bazen, içine buz eklenebilir.
Flat White: Bir shot espresso üzerinde, süt bazlı mikro köpüklerle doludur. Macchiato’nun farklı bir varyasyonudur.
Caffe Americano: Bir shot espresso sıcak su eklenerek yapılır. Espresso tadını muhafaza eder. Ancak; su, kalınlığı seyreltir ve espresso kadar kalınlıkta bir kıvamı olmayan içim ortaya çıkar.
Espressolu Yiyecekler
Espresso içeren tatlı ve tuzlu yiyecekler vardır. Bunlar;
Affogato: Aslında kimi yerde bir kahve içecek çeşidi olarak karşımıza çıksa da; kimi yerde dondurması daha belirgin olmasından kaynaklı, tatlı kategorisinde gördüğümüz Affogato; Vanilyalı İtalyan dondurmanın ya da normal türde bir dondurmanın tepesine sıcak bir shot espresso dökülmesi ile servis edilir.
Tiramisu: Geleneksel bir tatlı olan tiramisu; espressoya bastırılan ve yumurta sarısı, krema, “mascarpone” (bir tür İtalyan peyniri) içeren katmanlı bir küçük pandispanya kekidir.
Black bean and espresso chili: Daha kalın ve yoğun bir tat için; üstlerine espresso ya da espresso tozu eklenir. Bir çeşit yemektir.
Raw vegan espresso brownies: 2 kaşık espresso tozu veya bir shot kadar küçük porsiyonda espresso, kekte; çikolata tadının ortaya çıkmasını sağlar.
Vegan espresso fudgesicles: Hindistan cevizi sütü ile; koyu çikolata, şeker ve vanilya ile süzülmüş olan espresso tozunun eklenerek yapıldığı bir vegan tatlı türüdür.
Espresso pannacotta: Soğuk servis edilen İtalyan muhallebisidir. Sıklıkla, meyve sosu ya da karamel şurubu ile servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder